OBAVIJEST O NASTAVKU OBRAZOVANJA ZA VIŠU RAZINU KVALIFIKACIJE U ZANIMANJU KUHAR ŠK. GOD. 2024./25.

Temeljem članka 4. stavak 1. Pravilnika o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije (Narodne novine, broj: 8/16 i 126/21) Srednja škola-Centar za odgoj i obrazovanje obavještava učenike koji su završili obrazovni program pomoćnog kuhara i slastičara (u trajanju od tri godine) kako imaju pravo nastaviti školovanje u statusu redovitog učenika u zanimanju KUHAR, uz uvjet polaganja razlikovnih odnosno dopunskih ispita. Upis u nastavak obrazovanja u statusu redovnog učenika je omogućen u roku od dvije godine od dana završetka strukovnog programa.

Obrazovanje radi stjecanja više razine kvalifikacije može se nastaviti, u pravilu, unutar istoga obrazovnog sektora u kojem je stečeno prethodno strukovno obrazovanje.

Obrazovanje može nastaviti učenik čiji prosjek ocjena svih razreda srednjeg strukovnog obrazovanja u prethodno završenome strukovnom obrazovanju iznosi najmanje 3,50 zaokruženo na dvije decimale. Iznimno, obrazovanje može nastaviti i učenik čiji prosjek ocjena svih razreda srednjega strukovnog obrazovanja u prethodno završenome strukovnom obrazovanju iznosi manje od 3,50 zaokruženo na dvije decimale, o čemu odluku donosi Nastavničko vijeće škole.

 Ostvarivanje prava nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije uvjetuje se polaganjem razlikovnih odnosno dopunskih ispita koje određuje Nastavničko vijeće škole.

 Učenik odnosno roditelj ili skrbnik malodobnog učenika obvezan je do 4. srpnja 2025. podnijeti Školi pisani zahtjev za nastavkom obrazovanja. Zahtjevu je obvezno priložiti izvornike ili ovjerene preslike prethodno stečenih razrednih svjedodžbi i svjedodžba o završenom obrazovanju. Uvjete i način polaganja kao i broj razlikovnih i dopunskih ispita utvrdit će Nastavničko vijeće nakon zaprimljenih zahtjeva.

Učeniku kojemu je odobren nastavak za obrazovanje za višu razinu kvalifikacije upisuje se u Školu putem upisnice.

RAZLIKOVNI ISPIT ZA STJECANJE ZANIMANJA KUHAR (SSS) odnosi se na učenike koji su prethodno završili obrazovni program pomoćnog kuhara i slastičara

 

DOPUNSKI ISPITI RAZLIKOVNI ISPITI
Hrvatski jezik

Izborna nastava etika/vjeronauk

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava  u ugostiteljskom objektu

Engleski jezik

Povijest

Osnove higijene

Kemija

Poznavanje robe i prehrana

Francuski jezik sa stručnim nazivljem

Matematika u struci

Osnove računalstva

Bonton

Kuharstvo s vježbama

Ugostiteljsko posluživanje

Podijeli
Skip to content